T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Adana İl Halk Kütüphanesi

TARiHÇE

ADANA İL HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ TARİHÇESİ

     

Adana İl Halk Kütüphanesi 1923 Yılında zamanın Milli Eğitim Müdürü'nün emriyle Şeyh ve Ramazanoğulları Kitaplarının birleştirilmesi ile kurulmuştur.     

     Ulu Camii Kütüphanesindeki kısmen el yazması kitaplara ek olarak diğer Vakıf Kurumlarındaki kitapların toplanması ile RAMAZANOĞLU KİTAPLIĞI adı altında hizmete geçmiştir.

  Daha sonra Maliye Dairesi adı altındaki binada 1963 yılında İL HALK KÜTÜPHANESİ adı ile restore edilen bitişik binaya taşınmıştır.
   1976 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan Kültür Merkezi Kütüphane Binasına taşınmıştır. Bina iç donanımı 1994 yılında Kültür Bakanlığınca modernize edilmiştir.

   Adana İl Halk Kütüphanesnde Çocuk, Yetişkin, Süreli Yayınlar, Okuma , Ödünç Verme Bölümü , Çok Amaçlı Salon ve İnternet Erişim Merkez'in hizmetlerimiz verilmektedir. Ayrıca Müdürlüğümüze bağlı olarak İlimiz Merkezinde Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi ve Ramazanoğlu Kültür Merkezi Çocuk ve Gençlik Merkezi Kütüphanesi adıyla  2 adet Şube Kütüphanesi hizmet vermektedir.

   Kültür ve Turizm Bakanlığı  Kütüphaneler  ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce Materyaller  KOHA otomosyon sistemyle internet ortamında kayıtlıdır.  İl Halk Kütüphane Müdürlüğü Merkez Kütüphane demirbaşına kayıtlı bütün kitaplar ve kitap dışı materyaller kaydedilmiştir.Bu kayıtlara isteyen her okuyucu internet ortamından erişebilmektedir.

   Adana İl Halk Kütüphanesi olarak amacımız;
Her mekânda ve fırsatta okuyan, düşünen, irdeleyen ve günlük yaşamındaki problemlerini bilgiyle çözen bireylerden oluşmuş bir toplumun oluşmasına katkıdabulunarak;
Milletimizin hak ettiği Çağdaş Uygarlık seviyesine çıkmasına katkıda bulunmaktadır.

 

BÖLÜMLERİMİZ

TEKNİK İŞLER: Kütüphanemize gelen kitap veya kitap dışı materyaller teknik olarak kayıt altına alınarak kullanım yerlerine göre tasnifleri yapılımasının sağlanması en hızlı şekilde okuyucularımızın hizmetine sunulmasını sağlayan bölümdür

OKUYUCU HİZMETLERİ BÖLÜMÜ:
Kütüphane girişinde okuyucunun muhatap olduğu ilk bölümdür. Bu bölümde kütüphaneye üyelik işlemleri, kitap ödünç alma, ödünç alınmış kitabı iade etme ve kütüphane kullanımı konusunda okuyuculara rehberlik hizmeti verilmektedir.

 

KÜTÜPHANEYE ÜYELİK: Kütüphaneye üyelkler 2 (iki)) yılda bir yenilenir. Sadece nüfus cüzdanı yeterli olmaktadır. ( 15 yaşından küçük üyeler için veli bir defaya mahsus üyelik esnasında velisinin onayına ihtiyaç duyulmaktadır.) Kütüphanede verilen tüm hizmetler ücretsizdir.

 

ÇOCUK BÖLÜMÜ:  0-14 yaş grubundaki çocuklara hitap etmektedir. Bu bölümde yaklaşık 14000 adet kitap ve çeşitli materyaller bulunmaktadır. Kullanıcılar bu bölümde araştırma yapabilir, Üye olanlar ödünç kitap alabilir ve kendi kaynaklarıyla gelip çalışabilirler.

YETİŞKİNLER BÖLÜMÜ: 15 Yaş ve üstü kullanıcılara hitap eden bir bölümdür. Bu bölümde yaklaşık 40,000 kitap ve çeşitli materyaller yer almaktadır. Kullanıcılar bu bölümde araştırma yapabilir, Üye olanlar ödünç kitap alabilir ve kendi kaynaklarıyla gelip çalışabilirler.

Bu bölümün içerisinde ayrıca ''Okuma Salonu''da bulunmaktadır. Yine bu bölümde kullanıcılar kütüphanedeki materyallerde ve kendi materyallerinden yararlanabilirler.


KENT ARŞİV BÖLÜMÜ: Adana konulu materyallerin okuyucularımıza sunulduğu bölümdür.
  

 

İNTERNET ERİŞİM MERKEZİ: Bu bölümde öncelik üyeler olmak üzere kütüphaneye gelen tüm okuyuculara internet hizmeti verilmektedir. Bu bölümde sakıncalı sitelere girişi engelleyen filtreleme sistemi bulunmakta ve sadece araştırma amaçlı internet kullanımına izin verilmektedir.

 

SÜRELİ YAYINLAR BÖLÜMÜ: Bu bölümde Bakanlığımız Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce abone olunan süreli yayın ile yerelinde derlenen 260 adet süreli yayın/dergibulunmaktadır. Bu bölümde yerel gazetelerde bulunmaktadır.

 

ÇOK AMAÇLI/ KONFERANS SALONU: Bu salonda belirli gün ve haftalarda Konferanslar, Söyleşiler ve Sergiler..vs.. yapılmaktadır.

 
Kütüphane girişindeki salonda resim ,karikatür gibi elsanatları sergileri açılmaktadır.

ADANA İL HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİKÎ BİLGİLER

  Adana İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğündeyaklaşık 60,000 adet kitap ve çeşitli materyaller bulunmaktadır. Kütüphanemizde yaklaşık 11,000 üye bulunmaktadır. 2017 yılında  kütüphanemizden yaklaşık 300,000 okuyucu faydalanmıştır.

  Adana İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünde hizmetlerin tamamı ücretsiz verilmektedir. Koleksiyonun tamamı internet ortamında KOHA Otomasyon  Sisteminde mevcuttur. Okuyucular internet üzerinden bu sisteme girerek gerekli bilgilere ulaşabilirler.

            Her geçen gün kütüphanedeki okuyucu sayısı artmaktadır. Kütüphanemiz halk kütüphaneleri içerisinde verdiği hizmetler ve okuyucu sayısı bazında Türkiye genelinde ilk dört içerisindedir.